Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu słynnych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Imponująca serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smacznego dania. W największym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w gruncie rzeczy uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj urozmaicona. Poświęcić można jej naprawdę długie opowieści. Na uwagę zasługują też słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że oczaruje ono głębią smaku oraz aromatu.