Wiele osób zaczyna doceniać bardzo dobre jedzenie. Próbujemy oglądać się za doskonałymi restauracjami oraz kosztować smaków, które przychodzą do nas z całego świata. Dlatego też dużym powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja serwująca sushi. Tego rodzaju przekąski bywają wybierane przez sporą ilość osób , dlatego restauracje serwujące je powstają w wielu regionach. Zaczynamy myśleć o tym, co spożywamy i w jakich lokalach się stołujemy, także często chodzimy do takich restauracji. Dziś coraz częściej smaki i zapachy różnych narodów zaczynają być dostępne bez większych trudności. W restauracji tego typu powinniśmy skosztować wspaniałych dań, które są piękne podane i smakują idealnie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie delektują się posiłkami i starają się jak najczęściej kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest teraz koniecznością, ale przyjemnością i dlatego warto kosztować różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to teraz bardzo często wybierane danie, które znajdzie zainteresowane osoby w różnych zakątkach świata. Sushi niewłaściwie opisywane jako danie z nieugotowanej ryby wywodzi się z okręgu Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi stanowiło metodę poddawania konserwacji ryb. Współcześnie sushi można podzielić na dwie kategorie – dania dostosowanego do upodobań europejskich, oraz opcji bardziej egzotycznej. Co stanowi różnicę? Przede wszystkim wybór części potrawy. Sushi przygotowywane jest z ryżu, odmiennych owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od upodobań konsumentów, ryba może być ugotowana bądź surowa. Ryż za każdym razem jest jednakże ugotowany, a najpierw poddany zakwaszeniu przy pomocy octu ryżowego. Możemy wyróżnić wiele rodzajów sushi, z uwagi na metodę przygotowania oraz wykorzystane produkty żywnościowe. Do najczęściej spotykanych typów dania zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego układa się owalne paluszki oraz elementu ryby. Proces tworzenia maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na płacie wodorostu oraz zrolowanie całej kompozycji. Potrzebne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty bambusowej. Jeśli mówimy o konsumowania sushi – wskazane jest jedynie, by pochłaniać kawałki całe. Stąd też należy zwrócić uwagę, by danie serwować podzieloną na małe porcje.