Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród wielu opcji, które proponuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń i spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne posiłki włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. jemy w restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, ravioli i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film